Jan Pavel II a sestra Faustyna - zakončení

23. 4. 2014 13:43

Pospěšte si, protože ten kostel chci osobně posvětit.

Úcta k Božímu milosrdenství se šířila po celém světě a do Krakovských Łagiewnik začalo přijíždět stále více a více poutníků. Malá klášterní kaple již nestačila zaspokojit všechny jejich potřeby a začalo se přemýšlet o vybudování velkého kostela a potřebného zázemí.

Sestra Klawera ve své knize “Rozmowa nieskończonavzpomíná na své setkání s Janem Pavlem II. ve Vatikáně v roce 1996:

Svatý Otec konstatoval, že kostel má být velký

-    Asi tak pro dva tisíce lidí? - zeptala jsem se.

-    Příliš malý.

-    A na pět tisíc věřících? - zeptala jsem se znovu.

-    To by mohlo být.

-    Na míru jakého kostela nebo baziliky by měl být? - zazněl můj další dotaz.

-    Na míru Lurd.

-    Svatý otec ještě dodal: Pospěšte si, protože ten kostel chci osobně posvětit.

Pochopila jsem, že nová svatyně v Łagiewnikách má sloužit všem lidem, zvláště zde má být pro každou lidskou bídu, pro nemocné osoby, trpící, chromé, postižené, od nejmladších po nejstarší. Každý  nemocný člověk, ať na duši či na těle zde má najít své místo a Milosrdný Ježíš tady na něj bude čekat…

 

“Úkon svěřenísvěta Božímu milosrdenství”

Bůh splnil Janu Pavlovi jeho přání a v srpnu roku 2002 se celé Polsko radovalo z jeho další cesty do rodné země. Hlavní motto této poutě znělo Bůh bohatý v milosrdenství”. Papež byl již oslaben nemocí, ale čekající zástupy ho vítaly s velkým entuziazmem. Den 17. srpna se stal dnem slavnostního posvěcení nové svatyně a také dnem, ve kterém Jan Pavel II. zasvětil celý svět Božímu milosrdenství touto modlitbou:

Bože, milosrdný Otče, který jsi zjevil ve svém Synu Ježíši Kristu svou lásku a vylil jsi ji na nás v Duchu svatém, Utěšiteli, svěřujeme ti dnes určení světa a každého člověka. Skloň se nad námi, hříšníky, uzdrav naši slabost, osvoboď nás od každého zla, dej, aby všichni obyvatelé země zakusili tvé milosrdenství, aby v tobě, Bože jediný v Trojici, nacházeli vždy pramen naděje. Věčný Otče, pro bolestné utrpení a vzkříšení tvého Syna, buď milosrdný k nám i k celému světu! Amen.

Závěrem

Boží milosrdenství provázelo Karla Wojtylu od mládí přes celý život až do konce. Jeho odchod do domu Otce přišel právě na vigílii svátku Božího milosrdenství - 2. dubna 2005 - a jeho kanonizace se bude konat také v tento svátek (společně s Janem XXIII.). Kéž nám v tento den vyprosí potřebné milosti, abychom i my mohli být apoštoly Božího milosrdenství.

Jan Pavel II.   a     Jan XXIII.

Zobrazeno 1062×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková