Být tím, kým mám být

1. 12. 2013 11:05

 

Již delší čas (více jak dva roky) se zamýšlím nad tím, jak "být tím, kým mám být". Tento týden mě v tom směru oslovily dvě události a tak jsem si říkala, že to třeba osloví i někoho dalšího a že o tom napíšu :)))).

Včera jsem jen tak na pár minut zašla navštívit jednu z našich starších sester - sestru Agátu. Má už více než 80 let a celý život pracovala v klášterní prádelně. Dnes si nepamatuje, co je za den, kolik je hodin, co jedla, ani jména sester. Když se s ní ale bavíte a podíváte se jí do očí, uvidíte velmi radostného prostého, pokorného člověka, který je ponořený v Bohu (alespoň já tuhle naši sestru tak vnímám).

Po chvíli povídání o počasí a novinkách v klášteře jsem se jí zeptala, zda by mi chtěla něco říct a uslyšela jsem "Kochaj Jezusa i będziesz świętą" - Miluj Ježíše a budeš svatá. Na to jsme jí odpověděla, "že občas se mi to daří a občas ne". Odpověd byla velmi jednoduchá: "Bo zapomniałaś" - Protože jsi zapomněla. Nevím, jak to dělá, ale trefila do černého. Když řeholní sestra zapomene na chvíli o Ježíši a začne se celou sebou soustředit na něco jiného (většinou se to děje neúmyslně), přestává být tak trochu tím, kým má být.

Druhým motivem, který mě oslovil byl verš ze sobotního evangelia: "Když se Ježíš ubíral podél Galilejského moře, uviděl dva bratry - Šimona, zvaného Petr, a jeho bratra Ondřeje, jak vrhají síť do moře; byli totiž rybáři." (Mt 4, 19). Ježíš šel a viděl, že dělají to, co mají dělat, loví ryby "byli totiž rybáři". Zkusila jsem si tu větu aplikovat na svou současnou situaci: "Když se Ježíš ubíral přes sanktuarium Božího milosrdenství v Krakově, uviděl sestru Doubravku, jak ... ; byla totiž řeholní sestrou." Místo těch třech teček jsem si doplňovala různé věci, co dělám a zamýšlela se nad tím, s jakým nastevním srdce a mysly ty práce vykonávám. Nejde totiž o druh práce, ale o lásku, s jakou ji dělám.

 

Zkuste si třeba i vy doplnit tento verš podle sebe, mohou vyjít najevo zajímavé věci :)))).

 

 

X

Zobrazeno 1122×

Komentáře

BětkaV

můžu se zeptat, co je u článku za obrázek? nějak se mi nechtěl načíst ani včera ani dneska...
a jinak děkuju za povzbuzení (něco takového jsem potřebovala slyšet/číst, i když jsem o tom nevěděla) a lehké pobavení (když jsem si představovala, jak Ježíš kráčí naším gymplem a vidí, jak má Bětka další neovladatelný záchvat smíchu, protože je studentkou s unaveným mozkem. Nebo jak Bětka spí s otevřenýma očima, případně jak se Bětka na poslední chvíli učí na písemku. Divím se, že se u takové existence jako já taky zastavil :D :) )

sDoubravka

Obrázek se pokusím opravit, asi jsem ho špatně uložila.

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková